Zastosowanie lawendy

Tylko chwila wystarczy, by jej rozpoznać jej zapach. Świeży, intensywny, przywodzący na myśl łąki w środku lata. Lawenda to jedna z najczęściej stosowanych roślin w branży kosmetycznej, perfumeryjnej i farmaceutycznej. Ekstrakty z lawendy znajdziesz w perfumach, żelach pod prysznic, szamponach, balsamach do ciała, kremach, peelingach, musujących kulach do kąpieli i odświeżaczach powietrza. Olejek lawendowy wykazuje szereg właściwości leczniczych, dzięki którym zyskuje coraz szersze grono fanów. Dlaczego? Sprawdź!

Lawenda wąskolistna — pochodzenie i znaczenie

Melisa, mięta i kocimiętka — kojarzysz te rośliny? Lawenda należy do tej samej rodziny roślin i choć różni się od nich wyglądem, to wszystkie łączy kilka cech. Wszystkie posiadają charakterystyczny dla swojego gatunku zapach. Każda z nich posiada także określone właściwości lecznicze i jest chętnie wykorzystywana w wielu branżach.

Pochodzenie lawendy, konkretnie jednego gatunku (lawenda wąskolistna) to prawdopodobnie Persja lub Wyspy Kanaryjskie. Przypuszcza się, że została przeniesiona w rejon Morza Śródziemnego jeszcze w czasach starożytnych, lecz dopiero w XVII wieku zaczęła być szerzej uprawiana. Uprawy masowe znajdują się w Bułgarii, Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech. W Chorwacji jedna z wysp (Hvar) nazywana została Lawendową Wyspą właśnie ze względu na duże powierzchnie uprawne. Lawenda wąskolistna stanowi częsty element skalniaków, kwietników czy skrzynek. Dzięki odporności na niskie temperatury zazwyczaj dobrze znosi zimę, odradzając się kolejnej wiosny.

Lawenda wąskolistna ma postać niskiego półkrzewu dorastającego do 60 cm wysokości. Charakterystyczny jest jej sposób kwitnienia — kłosowate kwiatostany pojawiają się na długich nagich łodygach, wyrastając ponad liście, z daleka przypominając fioletową mgiełkę unosząca się nad rośliną. Największe wrażenie robią olbrzymie powierzchnie uprawne, które na czas jej kwitnienia zmieniają się w ciągnący się w nieskończoność dywan fioletowych kwiatów.

Mydełko lawendowe
Mydełko Green Pharmacy to połączenie aromatycznej lawendy z cennymi właściwościami lnu.

Lawendowe złoto — co w lawendzie cenne?

Najcenniejszą substancją otrzymywaną z tej rośliny jest olejek lawendowy pozyskiwany na drodze destylacji świeżego surowca, czyli kwiatostanów. Jest bezbarwny lub lekko żółty, o intensywnym zapachu charakterystycznym dla tej rośliny. W olejku znajduje się ponad 300 składników, z których główne to linalol i lawandulol. Proporcje składników i zawartość olejku zależna jest od wielu czynników, między innymi miejsca uprawy. Pochodzenie to najważniejsza cecha zwłaszcza dla przemysłu perfumeryjnego, w którym nawet drobne różnice wpływają na całą kompozycję zapachową.
Lawenda wąskolistna — stosowanie i działanie

Kwiaty lawendy stosuje się jako środek wykrztuśny, przeciwskurczowy, łagodzący bóle brzuch, kolkę jelitową i regulujący proces przyswajania pokarmów. Wykazują także działanie moczopędne i napotne. Napar z lawendy stosowany wewnętrznie jest stosowany np. przy zmniejszonym apetycie. Stosowany zewnętrznie jako okłady łagodzi nerwobóle, a w kąpieli działa bakteriobójczo.

Olejek lawendowy służy do perfumowania wód toaletowych, balsamów do ciała, dezodorantów i detergentów. To także częsty składnik świec zapachowych i innych produktów stosowanych przy aromaterapii. Warte szczególnej uwagi są właściwości uspakajające lawendy, potwierdzone badaniami. Olejek lawendowy zmniejsza napięcie nerwowe, uczucie niepokoju i ułatwia zasypianie.

Zdarza się jednak, że produkty mające zawierać w składzie olejek lawendowy, są fałszowane jego tańszymi odpowiednikami, np. olejkiem lawandynowym lub spikowym. Drugi z nich pozyskuje się z ziela lawendy szerokolistnej i charakteryzuje się nieco kamforowym zapachem z domieszką rozmarynu.

Działanie lawendy

  • łagodzi podrażnienia,
  • przyspiesza regenerację naskórka,
  • działa antyseptycznie i przeciwtrądzikowo,
  • przyspiesza gojenie się ran i bliznowanie,
  • łagodzi objawy miejscowego zapalenia skóry.

Sposoby na…

  • cerę tłustą — przymoczki nasycone naparem z kwiatów lub lotion alkoholowy stosuje się do cery bardzo tłustej,
  • płyn po goleniu — lotion alkoholowy działa odkażająco i pomaga zregenerować uszkodzenia skóry,
  • podrażnienia skóry — woda lawendowa z kwiatostanów działa łagodząco i odkażająco,
  • przetłuszczające się włosy — napar z kwiatów stosowany do płukania włosów przeciwdziała
  • nadmiernemu wydzielaniu się sebum,
  • odświeżenie i relaks — dodaj do kąpieli napar z ziela lawendy, by poczuć głębokie odprężenie,
  • problemy z zasypianiem — na szafce nocnej ustaw bukiet z kwiatów lawendy, olejki eteryczne w niej zawarte wyciszają, umożliwiając spokojny sen.