Kosmetyki z olejem z awokado

Olej z awokado w kosmetyce jest coraz częściej stosowanym składnikiem, który w toku od lat prowadzonych badań odkrywa przed nami swoje nieznane dotąd właściwości. Sam owoc uznawany jest za jeden z najzdrowszych na świecie, nie dziwi więc fakt, że także pozyskiwane z niego ekstrakty charakteryzują się wysoką skutecznością.

Jakie właściwości ma olej z awokado, jakie ma zastosowania i w jakich kosmetykach go znajdziesz? Dowiesz się z tego artykułu – sprawdź!

Olej z awokado – właściwości

Uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów – na tyle, że we Francji uzyskał status leku na artretyzm. Olej z awokado jest stosowany zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni jako cenny dodatek do potraw. W przeciwieństwie do innych owoców, awokado zawiera niewielkie ilości cukrów, a 70% jego miąższu stanowią tłuszcze. Jak wygląda olej z awokado? Surowy, niepoddany rafinacji ma kolor ciemnozielony, a nawet lekko brunatny, często pojawia się w nim mętny osad. W niskich temperaturach tężeje i aby przywrócić jego płynną konsystencję należy roztopić go w kąpieli wodnej. Ma wyraźnie wyczuwalny maślano-orzechowy smak, który w oleju rafinowanych jest znacznie mniej wyczuwalny. Olej z awokado należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu i bez dostępu światła słonecznego.

 

 

Metody pozyskiwania

W odróżnieniu od innych olejów olej z awokado pozyskuje się z miąższu, a nie z pestek. Obecnie stosuje się kilka metod jego pozyskiwania Niektóre z nich (metoda 2 i 3) wiążą się z rafinacją, co pozbawia olej części właściwości zdrowotnych. Pod jej wpływem zmienia się też jego barwa – jest jaśniejszy i ma dużo wyższą temperaturę dymienia. W przeciwieństwie do oleju nierafinowanego może być stosowany do potraw przygotowywanych na gorąco. Jak pozyskuje się olej z awokado?

  1. Metoda tłoczenia na zimno: umyte owoce częściowo obiera się ze skórki (co przekłada się na barwę oleju) i rozgniata. Miąższ przez około 45 minut jest rozdrabniany i ugniatany w temperaturze nie wyższej niż 30 stopni Celsjusza. Tak przygotowany miąższ wkładany jest do wirówki, gdzie olej oddziela się od pozostałych części owocu i spływa do przygotowanego naczynia.
  2. Wysuszone owoce wyciskane są za pomocą pras w wysokiej temperaturze. W kolejnym etapie produkcji wykorzystywane są rozpuszczalniki organiczne, które wydobywają olej.
  3. Owoce poddawane są wyciskaniu i działaniu sił odśrodkowych, po czym metodami mechanicznymi i enzymatycznymi komórki tłuszczowe ulegają rozerwaniu.

Owoc awokado

Składniki

Olej z awokado zawiera szereg cennych składników, które zostały docenione przez branżę kosmetyczną i farmaceutyczną. To one są przyczyną, dla której coraz więcej osób zwraca uwagę na ten produkt. Już niewielka ilość oleju dostarcza organizmowi składników w wysokiej koncentracji, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania całego organizmu.

Składniki oleju:

  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina C,
  • witamina B1 (tiamina),
  • witamina B2 (ryboflawina)
  • witamina B3 (niacyna),
  • witamina B5 (kwas pantotenowy),
  • witamina B6 (pirydoksyna),
  • kwas foliowy,
  • biotyna,
  • cholina,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – oleinowy, należący do rodziny omega 6 oraz linolowy z rodziny omega 9,
  • nasycone kwasy tłuszczowe – palmitynowy, naturalnie obecny w warstwie rogowej naskórka i sebum,
  • fitosterole (w tym lecytyna),
  • minerały (potas i magnez),
  • chlorofil,
  • proteiny,
  • skwalen.

Właściwości oleju z awokado

Produkt ten, dzięki bogactwu składników, wpływa na szereg funkcji w organizmie. Jego właściwości warto doceniać podczas komponowania diety. Olej nierafinowany może być dodatkiem do wielu potraw na zimno i stanowić cenne urozmaicenie. Plasterki awokado można dodawać do kanapek, sałatek lub zblendować i serwować w postaci zielonego koktajlu.

Olej z awokado przyjmowany doustnie:

  • zapobiega chorobom przyzębia,
  • zmniejsza objawy zapalenia stawów,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Olej z awokado w buteleczkach

Zastosowanie oleju z awokado

Olej ten kojarzony jest przede wszystkim jako produkt spożywczy, jednak coraz częściej bywa używany jako składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Znajdziesz go w szamponach i odżywkach do włosów, balsamach do ciała, kremach i kosmetykach do kąpieli i pod prysznic. Wystarczy niewielka jego ilość, aby znacząco wzmocnić działanie wybranych kosmetyków. Główną jego wartością wykorzystywaną w branży kosmetycznej jest zawartość fitosteroli, zdolnych do wnikania w skórę.

Poza zastosowaniem w kosmetykach drogeryjnych, olej ten jest często używany podczas przygotowywania domowych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów. Bywa łączony z aloesem, miodem, płatkami owsianymi, ogórkiem lub zieloną herbatą. Maseczka z dodatkiem powyższych składników to porcja witamin i minerałów dla skóry w lekkiej, dobrze przyswajalnej formie. Pamiętaj, aby do tego celu używać tylko oleju nierafinowanego.

Kosmetyki Nacomi z olejem z awokado

Olej z awokado na włosy

  • zachowanie odpowiedniego poziomu nawilżenia – dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej uszczelnia łuski włosów, zapobiegając nadmiernej utracie wilgoci;
  • ochrona – karotenoidy z kolei zapewniają ochronę przed negatywnym wpływem promieniowania UV oraz zanieczyszczeń unoszących się w powietrzu. Tokoferole i witaminy E oraz D wspierają działanie ochronne;
  • działanie przeciwłupieżowe – dzięki działaniu nawilżającemu, skóra staje się mniej podatna na łuszczenie;
  • pielęgnacja skóry głowy – nawilża i odżywia skórę głowy;
  • nadawanie włosom blasku – wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają wygląd włosów, nadając im blask i zdrowy wygląd.

Olej można stosować do każdego rodzaju włosów, jednak najbardziej zauważalne efekty widoczne są, gdy używany jest do pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych i średnioporowatych. Jeżeli olejowanie włosów jest dla Ciebie ważne, wypróbuj właśnie olej z awokado. Lekka konsystencja produktu nie obciąża włosów, dzięki czemu można go stosować także na włosy cienkie i z natury pozbawione objętości.

Wśród kosmetyków do pielęgnacji włosów opartych na tym oleju znajdują się produkty Nacomi: szampony, odżywki i maski do włosów, które wzbogacono o keratynę. Kosmetyki poprawiają wygląd włosów, nawilżają je i przyspieszają regeneracje uszkodzeń.

Olej z awokado w ciąży

Jednym z najlepszych sposobów na nawilżanie skóry w ciąży jest stosowanie gotowych kosmetyków opartych na oleju z awokado lub samodzielne przygotowanie domowego produktu. Są one bezpieczne i mogą działać łagodząco na objawy nadmiernej wrażliwości skóry pojawiającej się wskutek reakcji alergicznych, które w ciąży występują znacznie częściej. Wystarczy wmasować olej w skórę lub dodać kilka kropel letniej do kąpieli.

Kosmetyki Nacomi z olejem z awokado

Olej z awokado na twarz

  • łagodzenie podrażnień – olej przynosi ulgę także przy podrażnieniach wynikających z ekspozycji na słońce;
  • nawilżanie – ze względu na obecność fitosteroli o zdolności wnikania w skórę;
  • spowalnia procesy starzenia – zawartość antyoksydantów wpływa na widoczną poprawę kondycji skóry;
  • wspiera leczenie trądziku – przyspiesza gojenie się drobnych ran i stanów zapalnych, działa także antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo,
  • działa wspomagająco w leczeniu dolegliwości skórnych (egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry).

Olej używany jest jako uniwersalny składnik kosmetyków do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Znajdziesz go w kremie, serum, maseczce oraz wielu innych produktach. Może być również stosowany do OCM (olejowe oczyszczanie twarzy). Nie narusza bariery hydrolipidowej skóry i nie zmienia jej pH. Stężenie oleju z awokado w mieszance powinno wynosić nie więcej niż 20%. Olej z awokado w rozcieńczonej formie możesz stosować pod oczy.

Olejem, który możesz bez obaw używać zarówno do oczyszczania twarzy, jak i olejowania włosów, jest Mohani. Zawiera 100% naturalnego oleju z awokado. Wygodna pipetka pozwala precyzyjnie odmierzyć potrzebną ilość produktu, a opakowanie z ciemnego szkła zabezpiecza zawartość przed dostępem promieniowania słonecznego. To z kolei przekłada się na dłuższe zachowanie wszystkich wartości odżywczych.

Olej z awokado Mohani

Olej z awokado w kosmetyce

Wielotorowe działanie i stosunkowo duża dostępność sprawia, że olej jest składnikiem w coraz większej ilości produktów. Marka Organik Botanik postanowiła wykorzystać go do codziennej pielęgnacji skóry. Olej znajdziesz w składzie balsamu i masła do ciała, dzięki czemu ich właściwości nawilżające zostają wzmocnione. Zastosowanie go w żelu pod prysznic zapewnia ochronę naturalnej bariery hydrolipidowej, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości myjących.  Olej z awokado jest składnikiem delikatnym i rzadko uczula, dlatego może być stosowany również do pielęgnacji skóry wrażliwej.

Produkty do pielęgnacji z olejem z awokado coraz częściej pojawiają się w ofercie znanych marek kosmetycznych. Poza wymienionymi wyżej, znajdziesz do również w kosmetykach iossi, Dr. T&J, Soraya, Skinfood i wielu innych. Wypróbuj jego właściwości i daj znać w komentarzu, w jakiej formie stosujesz go najczęściej!