Olejek rycynowy

Olejek rycynowy jest substancją znaną i cenioną od stuleci, jednak ogromna liczba specyfików dostępnych na rynku sprawiła, że stał się nieco zapomniany. Niesłusznie, bowiem jest to produkt dość tani, powszechnie dostępny, a przy tym działający wielopłaszczyznowo, tak pod względem leczniczym, jak i pielęgnacyjnym.

Spektrum działania oleju jest niezwykle szerokie – najbardziej znany jest z zastosowania w medycynie i przemyśle kosmetycznym, jednak jego właściwości wykorzystują także przemysł chemiczny, farmaceutyczny czy spożywczy. Poznaj ogromny potencjał tej substancji i wykorzystaj ją z korzyścią dla swojej urody: zwłaszcza brwi, rzęs, włosów, skóry oraz paznokci!

Olejek rycynowy: zastosowanie w kosmetyce

Olejek rycynowy pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego (dlatego też bywa nazywany rącznikowym) – poprzez wyciskanie oleju na zimno, a następnie wygotowywanie z wodą – jest to proces niezbędny, by wyeliminować rycynę – substancję trującą, która może być przyczyną zatruć – niebezpiecznych dla zdrowia, a nawet życia.

Olej na szeroką skalę stosowany jest w przemyśle spożywczym (np. jako dodatek do żywności) czy też w przemyśle chemicznym, ale z jego prozdrowotnych właściwości korzystają najczęściej medycyna i kosmetologia.

W medycynie ludowej od wieków wykorzystywany był jako środek przeczyszczający, pomagający w leczeniu i łagodzeniu objawów zaparć czy niestrawności. Nierzadko też, okładami z olejku rycynowego, leczone są dolegliwości bólowe, chociażby brzucha, głowy czy kręgosłupa, jednak ten naturalny specyfik najczęściej wykorzystywany jest do celów kosmetycznych, ponieważ jest prawdziwym panaceum na problemy z włosami, skórą czy paznokciami.

Do codziennej pielęgnacji olejek może być wykorzystywany w swojej podstawowej formie – należy jedynie zachować umiar i aplikować go w małych ilościach. Bardzo często olej jest także dodatkiem wielu kosmetyków drogeryjnych.

Olejek rycynowy tłoczony na zimno

Olejek rycynowy – na co działa?

Olejek rycynowy jest substancją o różnorodnym zastosowaniu. Jego największymi zaletami są działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, a także właściwości silnie nawilżające. Jeżeli chodzi o branżę kosmetyczną, olej korzystnie oddziałuje na skórę, włosy, brwi, rzęsy, paznokcie, a także niweluje wiele problemów skórnych – z trądzikiem na czele.

Może być stosowany w formie zewnętrznej (np. na skórę czy włosy), ale też wewnętrznie, czyli doustnie, zwłaszcza przy problemach z zaparciami, ponieważ znakomicie pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie się.

Na co jeszcze działa olej rycynowy? Oprócz niwelowania dolegliwości bólowych, po substancję tę można sięgnąć wówczas, gdy zależy nam na poprawie kondycji skóry, paznokci oraz włosów. Regularne stosowaniu oleju roślinnego:

  • pobudza cebulki włosów, brwi i rzęs,
  • stymuluje wzrost włosów,
  • wygładza łuski kosmyków,
  • zagęszcza brwi oraz rzęsy,
  • zapobiega stanom zapalnym i rozwijaniu się bakterii,
  • silnie nawilża (skórę oraz włosy),
  • odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka.

Z potencjału oleju rycynowego nie mogą skorzystać osoby, które są uczulone na którykolwiek z jego składników aktywnych. Nie zaleca się również używania substancji kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym.

Olejek rycynowy na rzęsy

Olejek rycynowy pozwala spełnić marzenie o pięknych i gęstych brwiach oraz długich rzęsach. Traktowany jest jako naturalna odżywka, która skutecznie regeneruje oraz wzmacnia, a tym samym zagęszcza linię rzęs.

Aplikacja oleju jest niezwykle prosta – można to uczynić za pomocą szczoteczki do zębów lub też szczoteczki po tuszu do rzęs, a nawet opuszkami palców. Najważniejsze to zachować regularność, a już po kilku tygodniach będą zauważalne pierwsze efekty.

Olejek rycynowy na brwi

Bardzo często po olej ten sięgają osoby mające zastrzeżenia do swoich brwi – zwłaszcza, gdy tempo wzrostu włosków jest bardzo wolne, a same brwi są przerzedzone. I tu aplikacja jest niezwykle prosta, bowiem wystarczy zaaplikować olejek na brwi i pamiętać, by czynność ta była wykonywana regularnie.

Klientki uwielbiają Etja Naturalny Olej Rycynowy Bio – produkt nierafinowany i tłoczony na zimno. Doskonały do stosowania na włosy, wzmacnia je i zapobiega wypadaniu. Polecany jest także do pielęgnacji rzęs i brwi. Podobnie, jak Mohani Precious Oils olej rycynowy, który również można stosować na wiele sposobów: na włosy, brwi i rzęsy czy skórę.

Olejek rycynowy na włosy

Olejek rycynowy chyba najbardziej znany jest ze swojego korzystnego działania na włosy. Nacieranie skóry głowy olejem pobudza cebulki kosmyków, stymuluje porost włosów, a jednocześnie zapobiega łamliwości, nadmiernemu wypadaniu, rozdwajaniu się końcówek, a nawet łupieżowi.

Substancja ta, wzmacnia i odżywia kosmyki, poprawia strukturę włosa i dogłębnie nawilża. Włosy będą nie tylko szybciej rosły, ale staną się również bardziej miękkie, gładkie i lśniące. Warto nadmienić, że długotrwałe stosowanie olejku, delikatnie przyciemnia naturalny kolor włosów.

Olejek można aplikować na całą długość włosów – jeśli całościowo wymagają regeneracji lub też wyłącznie na końcówki. Jeżeli natomiast kosmyki są słabe, cienkie i przerzedzone, produkt warto nanieść na skórę głowy oraz na nasadę włosów.

Olejek rycynowy na włosy

Z uwagi na to, że olej ma bardzo gęstą konsystencję, którą trudno usunąć z kosmyków, lepiej, by stał się dodatkiem do innego produktu – odżywki bądź maski, które wspólnie będzie o wiele łatwiej zmyć z kosmyków. Olejek rycynowy może być również stosowany w połączeniu z innymi olejkami. Możemy również wykorzystać gotowe kosmetyki drogeryjne z tym składnikiem, np. Garnier Botanic Therapy szampon olejek rycynowy, który fenomenalnie wzmacnia włosy zniszczone i łamliwe.

Olejek rycynowy na twarz

Olejek rycynowy nakładany na skórę twarzy, sprawdzi się przede wszystkim w przypadku cery mocno przesuszonej, bowiem wykazuje doskonałe właściwości nawilżające. Warto również wspomnieć o jego działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym, które pozwala zniwelować wiele skórnych problemów.

Wspomaga leczenie i gojenie oparzeń słonecznych, infekcji grzybiczych oraz drożdżakowych, kurzajek, a także trądziku, który jest bardzo częstą przypadłością dorosłych osób. Działa antyseptycznie, a więc pozwala bardzo precyzyjnie oczyścić skórę, eliminując z jej powierzchni bakterie oraz zarazki, a tym samym zapobiega powstawaniu wyprysków i nowych stanów zapalnych.


Dowiedz się więcej: Cera trądzikowa – jak o nią dbać i jakie kosmetyki wybrać?


Ponadto, jest nieoceniony przy likwidowaniu rozstępów i blizn – doskonale poradzi sobie też ze skórą szorstką, przesuszoną i spękaną – zwłaszcza na piętach, kolanach czy łokciach. Stosowany długotrwale i regularnie, znakomicie kondycjonuje i poprawia ogólny wygląd skóry:

  • fenomenalnie nawilża,
  • stymuluje produkcję kolagenu i elastyny,
  • poprawia jędrność, sprężystość i elastyczność skóry,
  • spłyca i niweluje widoczność bruzd oraz zmarszczek mimicznych,
  • zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek,
  • wycisza zmiany trądzikowe,
  • rozjaśnia przebarwienia na twarzy.

Co ważne, w przypadku skóry, olejek rycynowy można wykorzystać nie tylko jako kosmetyk pielęgnacyjny, gdyż sprawdzi się również jako produkt oczyszczający i preparat do demakijażu. Znakomicie usuwa sebum, a także silikony, które są składnikiem wielu kosmetyków. Jest to także nawiązanie do metody OCM, czyli oczyszczania skóry olejami.


Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym jest OCM


Olejek rycynowy na paznokcie

Olejek rycynowy pozytywnie oddziałuje również na paznokcie – zwłaszcza te, które mają tendencję do łamania się czy rozdwajania. Regularne nawilżanie paznokci olejkiem sprawi, że staną się mocne, odporne na uszkodzenia, ale też przybiorą zdrowy, równomierny kolor.

Kuracja odbudowuje płytkę paznokciową, wzmacnia ją i sprawia, że staje się twardsza. Substancję wystarczy wmasować w paznokcie oraz skórki – nałożyć wełniane rękawiczki – i odczekać minimum kilkadziesiąt minut.

Olejek rycynowy na paznokcie

Jak stosować olejek rycynowy?

Olejek rycynowy wyróżnia się niezwykle bogatym zastosowaniem – nie tylko w kosmetologii, ale też wielu innych dziedzinach – medycynie czy farmaceutyce. Oprócz jego dobroczynnych właściwości dla zdrowia i urody, jego niewątpliwym atutem jest fakt, że jest produktem tanim oraz powszechnie dostępnym i bez problemu można nim zastąpić wiele innych kosmetyków.

Olej przyniesie znakomite efekty pielęgnacyjne w dłuższej perspektywie czasowej, a więc należy uzbroić się w cierpliwość, stosować go systematycznie oraz regularnie i obserwować, jak z jego działania korzystają włosy, skóra, brwi, rzęsy i paznokcie.

W przypadku skóry, olej wystarczy zaaplikować na niej powierzchnię. Jeśli chodzi o brwi i rzęsy, produkt wystarczy nanieś na włoski za pomocą szczoteczki, a jeżeli chcemy nim wzmocnić kosmyki wetrzeć go we włosy (lub też przygotować mieszankę z dodatkiem innego oleju, maski bądź odżywki).

Warto także wspomnieć, że olejek rycynowy ma biały lub żółtawy kolor, a także gęstą konsystencję. Nie rozpuszcza się w wodzie, a jeśli przechowywany jest w niskiej temperaturze, może być trudny w aplikacji – wcześniej warto rozgrzać go w dłoniach.

Za pomocą olejku rycynowego możemy rozwiązać wiele kosmetycznych problemów – niedoskonałości skórnych, osłabionych włosów, przerzedzonych brwi czy rzęs, a także łamliwych paznokci. To prawdziwy eliksir piękna, który kosztuje niewiele, a może zdziałać wiele dobrego dla naszej urody.