wąkrotka azjatycka

Wąkrotka azjatycka to roślina znana już od tysięcy lat, która słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. W starożytnych Chinach oraz w Indiach traktowana była jako “zioło długowieczności”. Nie tylko pozytywnie wpływa na stan i kondycję skóry, ale także wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antydepresyjne i przeciwbólowe.

Badania pokazują, że wyciąg z Centelli Asiatica ma również duży wpływ na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Czy wiesz, że każda kobieta może na co dzień korzystać z dobroci tej rośliny nawet o tym nie wiedząc? Wąkrotka azjatycka w kosmetyce to popularny składnik wielu preparatów. Sprawdź dlaczego warto postawić na ten składnik w codziennej pielęgnacji.

Do popularnych kosmetyków z wąkrotką azjatycką w składzie zaliczamy:

Wąkrotka azjatycka – co to jest?

Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.) rośnie m.in w Azji oraz w Afryce, obu Amerykach, w Australii i na Madagaskarze. Centella Asiatica pochodzi z rodziny blaszkowatych.  Jest to roślina, która do rozwoju szczególnie lubi ciepłe regiony charakteryzujące się wysoką wilgotnością. Najczęściej porasta tereny podmokłe. Ciekawostką jest to, że wygląd rośliny może się różnić w zależności od regionu geograficznego. W Polsce roślina o podobnych właściwościach i składzie chemicznym występuje pod nazwą wąkrota pospolita (Hydrocotyle vulgaris L). Roślina szczególną popularność zyskała w ziołolecznictwie. Wszystkie części jak liście, korzenie, kwiaty, strąki z nasionami wykorzystywane są w leczeniu wielu dolegliwości. 

Od wieków wąkrotka azjatycka była wykorzystywana w ajurwedzie (starożytna metoda medycyny naturalnej). Wykorzystywano ją szczególne w leczeniu chorób i dolegliwości skórnych. Nowoczesne rozwiązania pozwalają obecnie na wykorzystanie i wyizolowanie wielu substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Odpowiednio zastosowane wyciągi przyspieszają gojenie się ran, leczenie blizn lub wspierają kuracje walczące z egzemą i łuszczycą. 

Roślina jest znana pod wieloma nazwami. W Indiach i Nepalu mówi się na nią Gotu Kola, Brahmi (od bogini mądrości) lub Saraswati (od bogini wiedzy i mądrości). Najczęściej jednak można spotkać się z nazwami CICA, trawa tygrysia i Centella Asiatica. 

Wąkrotka azjatycka

Zastosowanie Centella Asiatica – wąkrotka azjatycka w kosmetyce

Wąkrotka azjatycka właściwości i szerokie zastosowanie w kosmetyce działa odmładzająco, regeneracyjne i przeciwzapalne. Ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej występuje m.in w kosmetykach nawilżających, regenerujących i działa przeciwstarzeniowo. Składnik ten sprawdza się doskonale w preparatach pomagającym rozwiązać wiele problemów cery trądzikowej, wrażliwej, atopowej i naczynkowej. Wyciąg z Centella Asiatica kompleksowo wspiera pielęgnację dłoni. Z takich preparatów chętnie korzystają osoby, które mają częsty kontakt z silnymi detergentami. Dotyczy to m.in takich zawodów jak służby medyczne i pracownicy laboratoriów. Wąkrotka azjatycka wykorzystywana jest także w produkcji:

  • olejków i kremów na rozstępy,
  • emulsji do pielęgnacji skóry w okolicy oczu,
  • balsamów antycellulitowych,
  • szamponów, odżywek i wcierek przeciw wypadaniu włosów,
  • maści i kremów na żylaki.
  • kremów na zmęczone nogi i popękane pięty.

Wąkrotka azjatycka właściwości – idealnie wpasowuje się w trend koreańskiej pielęgnacji. Filozofia ta opiera się na wyborze kosmetyków, które swój skład opierają wyłącznie na naturalnych i specjalnie dobranych składnikach. Ekstrakt z tej rośliny zawiera m.in takie składniki jak  triterpenowe saponiny, madekasozyd i azjatykozyd. Jak się je pozyskuje? Madekasozyd wyizolowuje się z liści i korzenia. Wykazuje skuteczne działanie pomagające zredukować stany zapalne skóry. Madekasozyd redukuje tzw. nadreaktywność skóry na detergenty i zanieczyszczenia. Działa  łagodząco, usuwa podrażnienia i świąd. Składnik ten działa na fibroblasty (są to komórki skóry wrażliwej), które produkują kolagen, elastynę i kwas hialuronowy. Azjatykozyd podobnie jak madekasozyd działa nawilżająco, regenerująco i kojąco. Skutecznie hamuje rozwój grzybów w organizmie, działa antybakteryjnie i przyspiesza procesy odpowiedzialne za gojenie się ran.

Warto również zaznaczyć, że wąkrotka azjatycka to źródło aminokwasów, kumaryny, garbników i flawonoidów (kwercetyna, kemferol) oraz fitosteroli (kampesterol, beta-sitosterol, stigmasterol). Witamina C oraz witaminy A, E i K w dużej zawartości doskonale wspierają naturalną odporność skóry i chronią ją przed wieloma czynnikami zewnętrznymi. Wąkrotka to także roślina, która doskonale sprawdza się w aromaterapii. Olejki eteryczne z wąkrotki nie powodują żadnych podrażnień i są często wykorzystywane w produkcji preparatów hipoalergicznych i kosmetyków, które wspierają pielęgnację skóry wrażliwej. 

Jakie kosmetyki z wąkrotką azjatycką warto wybierać?

kremy wąkrotka azjatycka

Cica, Centella Asiatica, trawa tygrysia – pod takimi nazwami w wielu popularnych kosmetykach występuje wąkrotka azjatycka w kosmetyce. Wybraliśmy kilka preparatów, które wprowadzają codzienną pielęgnację na wysoki poziom i dzięki zawartości wyciągów i ekstraktów z tej prozdrowotnej rośliny pozytywnie wpływają na kondycję skóry.

Soraya CICA – balsam ujędrniający (200 ml)  – to specjalnie opracowana formuła na bazie wąkrotki azjatyckiej, która łączy regenerację skóry z silnym działaniem anti-aging. Dzięki temu skóra staje się odpowiednio odżywiona, jędrna, gładka i zregenerowana. Balsam został również wzbogacony o skrzyp polny, który pomaga skórze odzyskać sprężystość.

Himalaya – odżywczy krem do twarzy i ciała (150 ml) – to lekki krem do codziennego użytku, który przywraca skórze miękkość i jędrność. Wyciąg z aloesu odżywia i nawilża, a żeń-szeń i indyjskie drzewo kino chroni skórę przed wysuszeniem i zanieczyszczeniami.

Bielenda Professional X-Foliate – regenerujący krem do twarzy z CICA (50 ml) – to krem regenerujący do każdego rodzaju skóry. Przydatny zwłaszcza w pielęgnacji skóry wrażliwej, która została poddana ingerencyjnym zabiegom kosmetycznym i medycynie estetycznej. 

Holika Holika Less On Skin Redness Calming Cica Cleansing Foam – pianka myjąca do podrażnionej i zaczerwienionej skóry (150 ml) – to delikatna pianka myjąca do podrażnionej i zaczerwienionej skóry. Preparat doskonale oczyszcza skórę i pozostawia ją gładką i świeżą.

Skin 79 Cica Pine Intense Relief Serum – intensywnie regenerujące serum do twarzy (50 ml) – dzięki ekstraktowi z wąkrotki, stymuluje naturalną odnowę komórkową naskórka. Serum odżywia zmęczoną skórę, łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie się ran.


Szukasz naturalnych preparatów? Sprawdź kosmetyki zero waste


Wąkrotka azjatycka właściwości i zastosowanie w walce z trądzikiem

Centella Asiatica to roślina, która coraz częściej jest wykorzystywana w dermatologii i kosmetologii. Bogactwo składników aktywnych pomaga osobom z problemami skórnymi poprawić stan swojej cery i usunąć wszelkie dolegliwości. Już w XIX wieku roślina ta została wprowadzona do indyjskiej farmakopei i polecana była głównie w leczeniu ran, oparzeń, bliznowców, egzemy, trądziku i w leczeniu chorób żył.  Wąkrotka azjatycka dzięki swoim właściwościom ma korzystny wpływ na gojenie się ran. Pomaga również w leczeniu różnych odmian trądziku. Naturalnie zastosowana synteza kolagenu wzmacnia tkanki i zmniejsza powierzchnię ran. Eksperci przekonują, że regularne stosowanie kremów z Centella Asiatica skutecznie redukuje powstawanie rozstępów skóry u kobiet. Kuracja takim preparatem pomaga wygrać walkę z cellulitem i przywraca skórze zdrowy wygląd.

We współczesnej medycynie często podejmowano próby wykorzystania rośliny w leczeniu owrzodzeń i ran skórnych. W przeszłości wykonano wiele badań “in vitro” z zastosowaniem wodnego wyciągu z wąkrotki. Wyniki pokazały, że zawarte w tym roślinnym ekstrakcie związki – triterpenymadekasozyd i azjatykozyd, wykazały silne działanie przeciwłuszczycowe. Ekstrakt redukuje również rozwój różnych bakterii i pomaga skórze odzyskać odpowiedni poziom elastyczności. Dzięki temu zmiany trądzikowe, blizny i rozstępy zostają skutecznie zredukowane.

Wąkrotka azjatycka właściwości i pomoc w usuwaniu zmarszczek i cellulitu

kosmetyki z wąkrotką azjatycką

Kremy i inne preparaty przeciwzmarszczkowe to produkty, po które chętnie sięgają kobiety w różnym wieku. Okazuje się, że wąkrotka azjatycka w kosmetyce jest popularnym składnikiem różnego rodzaju kremów przeciwzmarszczkowych. Wyciąg z trawy tygrysiej działa niezwykle regenerująco. Pomaga wygładzić i uelastycznić skórę. Właściwości Gotu Kola pomagają również w pielęgnacji popękanej skóry na stopach, dłoniach i łokciach. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu dodana do ulubionego kremu nawilżającego, aby szybko uzyskać zadowalające efekty. Ekstrakt z wąkrotki posiada silne właściwości przeciwutleniające. Chroni komórki skóry przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mają związek z działaniem m.in wolnych rodników, promieniowania UV. Dzięki temu zmarszczki są mniej widoczne, a procesy fotostarzenia się skóry zostają skutecznie zahamowane. 

Ciekawostką jest również to, że z dobroczynnego działania tej rośliny mogą również skorzystać kobiety borykające się z tzw. “skórką pomarańczową”. Cellulit to nic innego jak dysfunkcja tkanki podskórnej, której towarzyszą często zmiany w strukturze białek skórnych, zaburzenia mikrokrążenia i metabolizmu triglicerydów. Efektem tego są wstydliwe zgrubienia, które są powodem wielu kompleksów. Najczęściej występują one w okolicy bioder, pośladków i brzucha. Producenci kosmetyków antycellulitowych w swoich preparatach starają się wyizolować pojedyncze związki z wąkrotki, które wykazują działanie antycellulitowe i wpływają pozytywnie na mikrokrążenie skórne. Związki te chronią ścianki naczyń krwionośnych (poprawiają ich elastyczność i zmniejszają przepuszczalność naczyń włosowatych) i ułatwiają swobodny przepływ krwi. Regularne stosowanie kremów i balsamów  z ekstraktami z Centella Asiatica poprawia elastyczność skóry, poziom nawilżenia oraz zmniejszenie widoczności cellulitu.

Jak wspierać cerę wrażliwą i naczynkową?

kosmetyki wąkrotka azjatycka

Mówiąc o niesamowitych właściwościach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o jej korzystnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Związki aktywne (triterpeny) pobudzają syntezę kolagenu naczyniowego, co ma ogromny wpływ na elastyczność i napięcie naczyń. Roślina poprawia mikrokrążenie, redukuje przepuszczalność naczyń (zmniejsza ilość tzw. “pajączków”, żylaków i odleżyn). Ekstrakt z wąkrotki jest polecany szczególnie osobom z nadciśnieniem i w profilaktyce miażdżycy. Wsparcie prawidłowego krążenia obwodowego dotlenia komórki w całym organizmie. Witaminy A, C, K, E działają antyoksydacyjnie i dbają o odpowiedni poziom nawilżenia cery wrażliwej. Skoro tyle mówi się o dobroczynnym działaniu tej rośliny, to czy istnieją jakieś skutki uboczne i przeciwwskazania? Liczne badania kliniczne i farmakologiczne potwierdzają, że wąkrotka pozytywnie wpływa na działanie całego organizmu. Ekstraktów i wyciągów powinny jednak unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

Wąkrotka azjatycka to jedna z najbardziej cenionych roślin Dalekiego Wschodu, która wykazuje szeroki zakres właściwości leczniczych i terapeutycznych. Składnik ten był chętnie wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej. Otrzymywane z tej rośliny preparaty wspierały m.in układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i pomagały leczyć choroby skórne. Teraz ten składnik dostępny jest w wielu kosmetykach, które kompleksowo wspierają pielęgnację skóry. 

Korzystasz z preparatów mających w składzie ekstrakty i wyciągi z tej rośliny? Podziel się w komentarzu.