Lipton to producent herbat należący do koncernu Unilever. Herbata tej firmy pojawiła się w Polsce w 1993 roku i wciąż cieszy się zaufanie miłośników tego naparu z całego kraju. To właśnie dzięki filiżance herbaty można udanie rozpocząć dzień lub spędzić czas ze znajomymi i rodzinie. Dlaczego herbaty Lipton są tak popularne?
Herbaty Lipton – historia
Marka Lipton powstała i została rozpowszechniona dzięki szkockiemu handlowcowi Sir Thomasowi Johntone’owi, który w 1871 roku otworzył pierwszy sklep spożywczy. Dzięki swojemu doświadczeniu w podróżach i w biznesie jako pierwszy prężnie działał w reklamowaniu swoich produktów. W 1885 roku w Nebrasce powstała firma Johnstone Packing, dzięki której firma Lipton rozpowszechniała swoje produkty w Ameryce.
Lipton swoje herbaty produkuje od 1890 roku. Właśnie wtedy powstały pierwsze plantacje herbaty na Cejlonie. Obecnie firma posiada plantacje m.in. w Kenii i Tanzanii. Jest to ponad 11 tysięcy hektarów ogrodów herbacianych. Oprócz własnych plantacji marka współpracuje z wieloma dostawcami z ponad 35 krajów. Thomas Lipton dzięki swoim sukcesom sprawił, że herbata stała się towarem luksusowym, a jednocześnie towarem ogólnodostępnym. Dzięki temu Królowa Wiktoria w 1895 roku nadała mężczyźnie tytuł królewskiego Dostawcy Dworu i w 1885 roku nadała Liptonowi tytuł szlachecki. Thomas Lipton zmarł w 1931 roku i zostawił firmę jako jedną z wiodących marek herbacianych na świecie, która sprzedaje obecnie swoje produkty w ponad 120 krajach oferując ponad 3 tysiące rodzajów herbat.
Sukces firmy w dużej mierze zawdzięcza się innowacyjnemu jak na tamte czasy podejściu do marketingu. Sir Thomas wzniósł autopromocję na nieznany wcześniej poziom i przy każdej okazji stosował chwytliwe techniki marketingowe. Gdy otwierał swój pierwszy sklep spożywczy pod szyldem Lipton w Glasgow w 1871 roku, dla klientów zaprezentował największy na świecie ser z importu i wypuścił „banknoty płatnicze Lipton”. W tym samym czasie doszło do prawdziwej rewolucji. Wynaleziono torebkę na herbatę. Uczynił to nowojorski importer herbaty Thomas Sullivan. Jedwabny woreczek z herbatą miał być próbką, która zachęci klientów do kupowania nowego gatunku herbaty. Całe woreczki wrzucano do kubeczków i zalewano wrzątkiem zamiast wsypywać ją do filiżanek. Pomysł tak bardzo spodobał się Liptonowi, że jako pierwsi opatentowali i sprzedawali herbatę w torebkach. Lipton także jako pierwszy umieszczał na etykietach instrukcję parzenia.
Misja Lipton – dbaj o relacje
Misją marki jest otwarcie się na prawdziwe relacje. Firma podjęła się działań, by poprawić nasze relacje i kontakty międzyludzkie. Żyjemy w czasach, gdzie technologia zastępuje nam prawdziwe spotkania. Problem samotności podwoił się od lat 80 ubiegłego wieku. Problem samotności dotyczy wielu z nas i ma wpływ na nasze samopoczucie. Celem marki Lipton jest zachęcenie ludzi do budowania prawdziwych relacji, by właśnie w ten sposób walczyć z ukrytą samotnością. Zastanawiacie się dlaczego walkę z tym problemem podjął producent herbat? Lipton to firma, dla której relacje międzyludzkie są bardzo ważne. Nie ma nic lepszego niż szczera, autentyczna rozmowa przy herbacie, która pozwala tworzyć więzi. Każda szczera relacja to sytuacja, w której każdy z nas jest prawdziwie obecny w danej chwili i w pełni jest zaangażowany w kontakt z drugą osobą. Zaproś więc kogoś na herbatę i celebruj chwile w dobrym towarzystwie.
Jak zrobić lipton ice tea?
Ice Tea od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Taki napój doskonale sprawdza się w upalne letnie dni. Szklanka mrożonej herbaty doskonale orzeźwia i sprawia, że nie straszne nam wysokie temperatury. Mrożoną herbatę łatwo przygotować i można ją podawać nie wiele różnych sposobów (np. na słodko, gorzko, mocną lub słabą). Herbaty Lipton pomagają również tworzyć swoje własne indywidualne kompozycje. Oznacza to, że wszystkie zależy od naszej wyobraźni. Do przygotowania mrożonej herbaty należy:
zalać wrzątkiem dwie torebki herbaty w żaroodpornym dzbanku,
pozostawić na trzy lub pięć minut do zaparzenia,
wyjmij torebki i posłodź napój do smaku,
następnie dodaj kilka kostek lodu i mieszaj aż do rozpuszczenia,
dodaj zimną wodę,
na koniec wrzuć kilka kilka plasterków cytryny ,
przechowuj mrożoną herbatę w lodówce.
Czy zielona herbata Lipton jest zdrowa?
Od tysięcy lat picie herbaty kojarzy się z gościnnością, przyjaźnią i niesamowitym smakiem i aromatem. Marka oferuje wiele smaków, które znajdą uznanie wśród wielu osób. Za „królową” herbat uważa się zieloną herbatę. Pojawia się od razu pytanie czy taki napar jest zdrowy?
Zielona herbata to idealny sposób na udany dzień. W skład zielonej herbaty Lipton wchodzi mieszanka herbat z Chin i Japonii, która od ponad 5 tysięcy lat zachwyca mieszańców tamtym terenów. Ten rodzaj herbaty sporządzany jest z tego samego rodzaju liści, co czarna herbata, ale z jedną różnicą. Zbiera się ją wcześniej. Wówczas smak jest świeższy i lżejszy. Zielona herbata łączy m.in. subtelne wyważone nuty trawy z ziemnymi akcentami. Dzięki temu herbata odpowiednio nas pobudzi ranem i odświeży zmęczony umysł wieczorami. Do największych zalet zielonej herbaty zaliczamy:
Najsmaczniejszy sposób na dostarczenie organizmowi zalecanej dawki płynów (od 2 do 2,5 l). Głównym składnikiem herbaty jest woda, która orzeźwia i doskonale nawadnia organizm.
Pomoc w utrzymaniu serca w doskonałej kondycji. Minimalne dzienne spożycie flawonoidów (400 mg) korzystnie wpływa na nasze serce. Herbata zawiera dużą ilość flawonoidów. Jedna filiżanka to od 100 do 150 mg.
Odpowiednią dawkę kofeiny. Herbata zawiera mniej kofeiny niż kawa dlatego powinny ją pić osoby, które chcą zmniejszyć ilość dziennej dawki przyjmowanej kofeiny.
Niesłodzona herbata zawiera zero kalorii. Ten napój bez dodatku cukru jest idealny w sytuacji, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Zamiast cukru warto dodać cytrynę lub miętę, by nadać herbacie orzeźwiający smak.
Czy zdarzyło Ci się pić zieloną herbatę o lekko cierpkim i gorzkawym smaku? Za taki smak odpowiedzialny jest zbyt długi czas parzenia. By uzyskać idealny smak należy zaparzyć herbatę w zagotowanej i odstawionej na chwilę do ostygnięcia wodzie. Właśnie w ten sposób z herbaty wydobywa się orzeźwiające, energetyzujące i prozdrowotne właściwości. By uzyskać wyrazisty smak należy parzy herbatę dłużej niż dwie minuty.