Mogą Cię również zainteresować:
-
Waciki
- akcesorium szeroko stosowane w kosmetyce, mające wiele zastosowań. Z reguły waciki wykorzystuje się do demakijażu, ale istnieje także wiele innych sposobów ich wykorzystania. Na rynku dostępne są w różnych grubościach. Waciki stosuje się także w gabinetach kosmetycznych, m.in. do odtłuszczania płytki paznokcia przed ich stylizacją.
-
Walina
- związek chemiczny będący aminokwasem egzogennym. Gdy w organizmie spada poziom glukozy, walina jest na nią zamieniana. Jest to bardzo istotny dla zdrowia proces, zwłaszcza w sytuacji intensywnych ćwiczeń fizycznych lub ciężkiej pracy. Walina służy do wytwarzania energii w mięśniach, pomaga utrzymywać równowagę hormonalną, jest także ważna w biosyntezie witaminy B5. Jej niedobory da się odczuć poprzez drżenie mięśni, anemię, spadek masy ciała itd.
-
Wałki do włosów
- akcesorium do włosów, służące do nadania im odpowiedniego kształtu. Wałki do włosów były szeroko stosowane w przeszłości, zanim nadeszła era lokówek i innych narzędzi do stylizacji, ale w ostatnim czasie moda na nie powróciła. Istnieje wiele wielkości wałków - w zależności od rodzaju włosów i zamierzonych efektów, można wybrać dla siebie odpowiedni rodzaj.
-
Wapń
- pierwiastek chemiczny należący do grupy berylowców. Ma szerokie zastosowanie jako środek do oczyszczania ropy, benzyny, alkoholi itd. Jego związków używa się także w budownictwie, sztuce, medycynie (do usztywniania kończyn), do produkcji nawozów sztucznych i acetylenu. W organizmie człowieka stanowi on około 1,4–1,66% masy ciała.
-
Wars
- marka męskich kosmetyków należąca do grupy Miraculum. Jako założona w 1972r., jest najstarszą marką kosmetyków polskich dedykowanych mężczyznom. Początkowo w jej skład wchodziły płyn przed i po goleniu, pianka, mydło w kostce i woda kolońska. W roku 2013, sprzedaż kosmetyków osiągnęła aż 13,2 mln zł. W ostatnich latach produkty marki Wars przeszły też dużą zmianę opakowań oraz logo.
-
Wątroba
- gruczoł obecny u kręgowców oraz poszczególnych innych zwierząt. Jest częścią układu pokarmowego. W większości przypadków dzieli się na dwa płaty. U dorosłego mężczyzny masa wątroby wynosi około 1,5-1,7 kg, a u kobiety około 1,3-1,5 kg. W organizmie człowieka wątroba pełni wiele funkcji, tj. detoksykacyjną, metaboliczną, magazynującą oraz filtracyjną. Jedne z częstych jej chorób to zatrucia, marskość wątroby, infekcje wirusowe itd.
-
Wazelina
- bezwonna, prześwitująca, rzadka substancja w kolorach od białego przez żółty aż do odcieni brązu. Stanowi mieszaninę węglowodorów parafinowych. Jej nazwa pochodzi od marki Vaseline, która została upowszechniona jako nazwa tego rodzaju produktów. Jest nierozpuszczalna w wodzie, nie wchłania się przez skórę człowieka ani jej nie podrażnia. Wazelina jest szeroko stosowana jako składnik maści i wszelkich środków do zabezpieczenia ciała przed szkodliwymi czynnikami fizycznymi.
-
Wchłanianie
- proces przechodzenia składników organicznych przez kosmki jelitowe w przewodzie pokarmowym. Mechanizm ten ma miejsce przy udziale krwi i płynów tkankowych. Oznacza również przechodzenie substancji lotnych przez nabłonek oddechowy płuc do krwi. Proces wchłaniania może też być utożsamiany z przenikaniem substancji w głębsze warstwy skóry.
-
Węgiel aktywny
- substancja stworzona głównie z węgla pierwiastkowego (w bezpostaciowej formie) oraz w pewnym zakresie z grafitu drobnokrystalicznego. Jest on substancją nietoksyczną oraz tanią do wyprodukowania. Jednocześnie, węgiel aktywny jest również łatwy do utylizacji. Jego zastosowanie jest szerokie, i uwzględnia takie dziedziny jak medycyna (przy leczeniu biegunek, wzdęć itd.), przemysł chemiczny, elektrotechnika czy uzdatnianie wody.
-
Węglowodany
- związki chemiczne złożone z atomów węgla i wodoru oraz tlenu. Dzielą się na cukry proste (tzw. monosacharydy), oligosacharydy oraz wielocukry. Monosacharydy wchłaniane są do organizmu bez obróbki chemicznej. Disacharydy (należące do oligosacharydów) są trawione dzięki wpływowi rąbka szczoteczkowego. Niektóre węglowodany ulegają trawieniu w wyniku fermentowania będącego działaniem mikroorganizmów z przewodu pokarmowego.
-
Wellness
- ogólny stan równowagi umysłu, ciała i ducha, sprzyjający pojawieniu się poczucia dobrobytu. Zgodnie z koncepcją zauważoną przez H. L. Dunna w latach 50 XX w., osiągnięcie dobrego samopoczucia jest związane z wieloma dziedzinami życia, począwszy od stanu zdrowia, przez zdrowie psychiczne, odpowiednie odżywianie się, stabilność finansową, produktywność itd. Organizmowi w stanie wellness nie powinny grozić stany depresyjne ani choroby.
-
Wiele
-
-
Wierzba biała
- gatunek drzewa z rodziny wierzbowatych. W Polsce występuje na terytorium całego kraju. Często rośnie w pobliżu rzek i w innych miejscach, gdzie podłoże jest wilgotne. Uznawana jest za roślinę leczniczą – zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, glikozydy; wykazuje działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Stosuje się ją przy chorobach reumatycznych i miażdżycy.
-
Wiesiołek
- roślina z rodziny wiesiołkowatych. W Polsce występuje ich około 30 gatunków. Wiesiołek jest uznawany za roślinę leczniczą – jego olej jest powszechnie stosowany w kosmetyce i w lecznictwie. Sprawdza się także jako ozdoba ozdobna – poszczególne gatunki posiadają piękne kwiaty. Wiesiołki maja też zastosowanie jako w pszczelarstwie; uprawia się je na terenie nieużytków, aby zapewnić pszczołom pyłek.
-
Willo
- firma zajmująca się produktami z branży medycznej. W swoim asortymencie posiadają artykuły takie jak preparatu o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym czy przecie przeziębieniowym.
-
WIT
- polska firma rodzinna, działająca w branży kosmetycznej. Na kolejnych krokach swojego rozwoju podejmowali współpracę z dostawcami takimi jak Loreal, Henkel, Schwarzkopf, SC Johnson itd. W późniejszym okresie zajęli się współpracą z kilkoma dystrybutorami na terenie Europy zachodniej. WIT to importer oraz dystrybutor, który dostarcza kosmetyki do ponad 3000 sklepów w Polsce.
-
Witamina A
- organiczne związki chemiczne należące do grupy retinoidów. Jedna z najwcześniej odkrytych witamin. Jej niedobór w organizmie skutkuje między innymi kurzą ślepotą. Źródłem witaminy A jest tran rybi, wątroba, podroby, marchew, jarmuż, szpinak itd. Odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, właściwy stan paznokci, skóry i włosów, odpowiednie wzrost kości i zębów, a także pełni istotną role w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka.
-
Witamina B2
- związek chemiczny będący połączeniem flawiny i rybitolu. Jego niedobór w organizmie człowieka może powodować niewłaściwe funkcjonowanie układu nerwowego i stany zapalne błon śluzowych. Dzienne zapotrzebowanie na niego wynosi około 1,5 mg. Występuje w chudych serach, grzybach, wątrobie, jajach, migdałach itd. Stosuje się go w procesie produkcji płatków kukurydzianych, masła orzechowego i wielu innych produktów.
-
Witamina B5
- kwas pantotenowy. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych – ochrania serce przed chorobą niedokrwienną, zapobiega siwieniu, ułatwia proces pigmentacji włosów. Uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A, D oraz neuroprzekaźników. Jest istotna w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
-
Witamina C
- nienasycony alkohol polihydroksylowy; związek chemiczny niezbędny do funkcjonowania. Dla wielu organizmów żywych, w tym ludzi, jest on witaminą, co oznacza, że powinien być dostarczany w pożywieniu. Witamina C wzmacnia odporność organizmu, działa aktywująco na niektóre enzymy, jest potrzebna do syntezy kolagenu. Dodatkowo przyspiesza gojenie ran. Dorosły człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi od 45 do 90 mg witaminy C na dobę.