Mogą Cię również zainteresować:
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.
ZamknijProducent: | BIOMUS |
---|---|
Dostępność: | brak |
Biomus Askorbinian Sodu 500g organiczny związek chemiczny z grupy askorbinianów, sól kwasu askorbinowego i sodu. Otrzymywany jest poprzez fermentację glukozy oraz utlenianie. Stosuje się go m.in. jako przeciwutleniacz.
Askorbinian sodu jest popularnym dodatkiem o numerze E301. Spotkamy go m.in w mleku zagęszczonym i proszku mlekowym, sokach owocowych, konserwach, owocach i warzywach mrożonych, mięsie mielonym itd. Posiada charakterystyczny smak zbliżony do soli, ale mniej słony, jest dobrze rozpuszczlany w wodzie.
Występuje pod postacią krystalicznego lub ziarnistego białego proszku.
Jest źródłem łatwo przyswajalnej formy witaminy C. Jest bardzo łatwo wchłaniany i przyswajalny. Ze względu na niską kwasowość w porównaniu z kwasem L-askorbinowym – jest idealny do spożycia przez osoby chcące uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie a mających problemy żołądkowo-jelitowe. Nadmiar askorbinianu sodu – tak jak witamina C – wydalany jest z moczem. Nie jest natomiast zalecany dla osób bedąych na diecie niskosodowej.
Askorbinian sodu nie ma ograniczeń dotyczących dziennego użycia przez ludzi, nie ma także określonych skutków ubocznych.