Maxiluten to marka znanego suplementu diety, który wspiera prawidłowe widzenia i pracę układu krążenia, a także wspomaga pamięć i koncentrację. Jego producentem jest Aflofarm. To tabletki na oczy z luteiną wydawane bez recepty.
Maxiluten na oczy – tabletki z luteiną
Maxiluten zawiera wysoką dawkę luteiny, która jest składnikiem niezbędnym dla zdrowa oczu. Zawiera aż 24 g luteiny, którą znajdziemy również w odpowiednio zbilansowanej diecie, np. w żółtku jaj, szpinaku, kukurydzy, jarmużu czy brokułach. Warto wiedzieć, że luteina w tych tabletkach jest pochodzenia naturalnego, ponieważ pozyskiwana jest z wyciągu kwiatów aksamitki wzniesionej, co również ma znaczenie dla skuteczności preparatu.
Dodatkowo w składzie Maxilutenu znajdują się substancje wspomagające pracę oczu, w tym zdrowie siatkówki i rogówki – wyciąg z kwiatów róży stulistnej. Dla utrzymania prawidłowego widzenia suplement został wzbogacony o cynk i witaminę A, której źródłem jest beta-karoten.
Dla kogo polecany jest ten suplement? Najbardziej z jego właściwości skorzystają osoby po 50. roku życia, a także takie, które przebywają w trudnych warunkach oświetleniowych i pracują przy komputerze codziennie przez wiele godzin.
Czy Maxiluten poprawia wzrok?
Jeżeli zastanawiasz się, czy Maxiluten pomaga zachować zdrowie oczu i dobry wzrok, to patrząc na składniki aktywne, które tworzą formułę tego suplementu, możesz być pewien, że stosowany regularnie wspiera oczy i utrzymuje prawidłowe widzenie. Luteina to niezwykle ważny składnik, który w połączeniu z zeaksantyną wchodzi w skład barwnika plamki żółtej w oku. Plamka żółta jest natomiast centralnym punktem na siatkówce oka i najbardziej ze wszystkich części siatkówki oka jest wrażliwa na światło.
Maxiluten D3 to doskonałe rozwiązanie dla poprawy widzenia szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy naturalna suplementacja witaminy witaminy D3 z promieniowania słonecznego drastycznie spada w naszej szerokości geograficznej i zażywanie co najmniej 2000 jednostek witaminy D3 jest zalecane dla zdrowych osób dorosłych. Stosując suplement diety Maxiluten D3, otrzymujemy podwójną korzyść w jednej tabletce, bowiem dostarczamy organizmowi dawkę luteiny w wysokości 24 mg i witaminę D3 w wysokości 2000 j.m. Dodatkowo w tych tabletkach znajdują się inne składniki wspierające wzrok, czyli cynk, witamina A, której źródłem jest beta-karoten i wyciąg z kwiatów róży stulistnej.
Maxiluten – dawkowanie
Jak dawkować Maxiluten na oczy? Przede wszystkim należy suplementację uzgodnić ze swoim lekarzem prowadzącym. Jeżeli stosowanie tabletek na oczy z luteiną i witaminą D3 jest wskazane, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta umieszczonych w ulotce informacyjnej. Jasno z niej wynika, że dorośli powinni stosować 1 tabletkę dziennie.
Dla zdrowych oczu i sprawności umysłowej
Producent posiada w swojej ofercie również suplement diety Maxiluten Glinko+, który oprócz tego że wspiera zdrowie oczu i prawidłowe widzenie, to dodatkowo zapewnia dobrą pamięć i poprawia sprawność umysłową. Jakim składnikom zawdzięczamy takie działanie? W tabletkach znajdziemy luteinę w wysokości 24 g oraz cynk i witaminę A, które wspierają prawidłowe widzenie. Ponadto otrzymujemy również witaminę D3 w dawce 2000 j.m. i 80 mg wyciągu z Ginko Bilboa, który wspomaga pamięć i koncentrację.
To preparat, który jest polecany dla osób chcących poprawić swój wzrok, pamięć i koncentrację. Należy przyjmować 1 tabletkę dziennie u dorosłych. Nie powinno się przekraczać zalecanej dawki, a suplement diety nie może być traktowany jako substytut zdrowego odżywiania się, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
Nasze oczy bardzo intensywnie pracują przez całe nasze życie, zapewniając na możliwość widzenia, rozpoznawania kształtów, barw, czy oceniania odległości, dlatego należy o nie dbać równie skrupulatnie, co o pozostałe narządy naszego ciała. Aby oczy jak najdłużej pozostały w dobrej kondycji, warto zachować odpowiednią dla nich dietę, czyli dostarczać w pożywieniu cynk, witaminę C, luteinę, zeaksantynę, beta-karoten i antyoksydanty. Te wszystkie składniki znajdziemy m.in. w roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, orzechach, zbożach, rybach, owocach morza, mięsie, papryce, owocach cytrusowych, kapuście, brukselce, aronii, żółtkach jaj, brokułach, szpinaku, marchwi, pomidorach, szparagach, itd.