Mogą Cię również zainteresować:
-
Krzemionka
- związek chemiczny, nieorganiczny, z grupy tlenków. Dostępny jest na Ziemi jako minerał kwarc – składnik różnego rodzaju skał, piasku i minerałów. Z czystej krzemionki produkuje się szkło kwarcowe, stosowane do wyrobu szkła laboratoryjnego i elementów optycznych.Ditlenek krzemu w formie piasku (kwarcowego) używany jest do produkcji szkła, szkła wodnego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii, form odlewniczych i innych. Rodzaje ditlenku krzemu stosuje się do wyrobów jubilerskich, a także do tworzenia przedmiotów ozdobnych, np. pucharów.
-
Ksantan
- guma ksantanowa zbudowana z polisacharydów (wielocukrów), stosowana jako dodatek do żywności. Nadaje produktom lepkości, spaja wodę z tłuszczami chroniący przed ich rozwarstwieniem. Guma zawiera 7 g błonnika w każdej łyżce stołowej tej substancji. Jest całkowicie bezpieczna dla ludzkiego organizmu, pod warunkiem, że nie mamy alergii na substrat z którego pochodzi.
-
Kseroderma
- dolegliwość polegająca na posiadaniu szczególnie suchej skóry. W tym przypadku skóra chorego zawiera niewystarczającą ilość gruczołów łojowych, co prowadzi do zaburzenia naturalnego natłuszczenia naskórka. Osoba z takim zaburzeniem, wymaga wówczas specjalistycznego leczenia i wizyty u dermatologa.
-
Ksylitol
- substytut cukru, związek chemiczny, pochodzenia organicznego o słodkim smaku. Używany jako substancja do słodzenia oraz jako dodatek do żywności. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż glukoza czy sacharoza, ponadto nie wywołuje próchnicy. Ksylitol jest zalecany cukrzykom, ze względu na metabolizowanie z niewielkim udziałem insuliny oraz osobom, walczącym z nadwagą.
-
Kuchnia i gotowanie
- miejsce i sposób przygotowywania potrwa; kuchnia jest uważana ze serce domu, przestrzeń, w której przyrządza się potrawy i konsumuje posiłki. Termin gotowanie tyczy się głównie procesu wytwarzania ciepłych dań, w znaczeniu potocznym używa się go jednak na nazwanie wszelkich działań czynionych w kuchni. Słowa kuchnia odnosi się również do sposobu i tradycji gotowania w danym kraju czy regionie.
-
Kukui
- drzewo z rodziny wilczomleczowatych, uprawiane w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Z kukui wytwarza się olej, który zawiera kwasy nienasycone tłuszczowe .Z nasion rośliny, nazwanych bankulami produkuje się olej bankul. Stosowany jest on do wyrobu pokostów i mydła. Posiada on właściwości wygładzające, uspokajające, regenerujące, stabilizujące. Dodatkowo zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne i koi podrażnienia. Rozgniecione nasiona, zawierające ok Kukui wykorzystuje się także do produkcji biżuterii.
-
Kukurydza zwyczajna
- roślina z z rodziny wiechlinowatych, pochodząca z Meksyku. Najwięcej kukurydzy produkowanej jest w Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach. kukurydza stosowana jest w przemyśle spożywczym oraz medycznym. Wykazuje działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Stosuje się ją w zapaleniu miedniczek nerkowych i pęcherza oraz w obrzękach wywołanych niewydolnością krążenia i nerek. Skrobia kukurydzy jest używana jako środek pomocniczy w produkcji preparatów farmaceutycznych.
-
Kumaryna
- związek chemiczny pochodzenia organicznego z grupy benzopironów. Występuje w gatunku trawy nazywanej potocznie żubrówką. Odnalazł swoje zastosowanie w przemysłach: perfumeryjnym, mydlarskim, tytoniowym, spirytusowym. W kumarynie znajduje się także pewna ilość cynamonu. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg na kg produktu.
-
Kuracja
- leczenie, szereg zabiegów medycznych, mających na celu przywrócić chorego do pełnego lub połowicznego zdrowia; Wyróżniamy rożne rodzaje kuracji, między innymi: farmakologiczne, chirurgiczne, dietetyczne, szpitalne, psychologiczne, leczenie paliatywne, ziołolecznictwo, metodami alternatywnymi, delifinoterapia, arteterapia, leczenie bodźcowe i zajęciowe.
-
Kwas alfa-linolenowy
- kwas tłuszczowy, należące do grupy wielonienasyconych tłuszczów omega-3. Wytwarza kwasy EPA i DHA, biorące udział udział w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Kwas alfa-linolenowy znalazł swoje zastosowanie w suplementacji diety oraz kosmetyce. Kwas α-linolenowy posiada właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. Niweluje ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie i chronić przed przewlekłymi chorobami. Regulacje poziom cukru we krwi. Dodatkowo poprawia wydolność tlenową mięśni i zwiększa ilość glikogenu w mięśniach i wątrobie. Ponadto poprawa koncentrację oraz odporności na stres.
-
Kwas alginowy
- kopolimer kwasu mannurowego i guluronowego, obecny w ścianach komórkowych wielu alg i trawy morskiej. Swoje zastosowanie znalazł w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym, dodawany jest do żywności pod numerem E400. Pełni funkcję zagęszczacza w produkcji lodów czy napojów. Jako substancja żelująca zamieszczany jest zarówno w produktach spożywczych jak dżemy, galaretki czy soki oraz w żelach pod prysznic, szamponach, mydłach i pastach do zębów.
-
Kwas arachidonowy
- związek chemiczny pochodzenia organicznego, kwas tłuszczowy, powstają z niego m.in prostaglandyny i leukotrieny, stymulujące kurczliwość naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i biorące udział w reakcjach zapalnych i odpowiedzi alergicznej. Kwas arachidonowy znajdziemy w żywności np.w wołowinie, jajach czy wątróbce. Substancja ta stosowana jest jako suplement diety dla sportowców, ponieważ pozytywnie wpływa na anaerobowe zdolności wysiłkowe.
-
Kwas azelainowy
- związek chemiczny pochodzenia organicznego, kwas dikarboksylow. Substancja ta wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz złuszczające. Ponadto hamuje syntezę melaniny (barwnika skóry). Kwas azelainowy stosowany jest do pielęgnacji skóry atopowej, leczenia trądziku pospolitego i różowatego oraz walki z przebarwieniami.
-
Kwas betulinowy
- związek chemiczny, pochodzenia organicznego z grupy trójterpenów, wydobywany z kory brzozy. Betulina ze względu na swoje właściwości lecznicze, odnalazła swoje zastosowanie w kosmetologii i medycynie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne, regenerujące, ochronne oraz przeciwzapalne.Używana jest do produkcji kremów, balsamów, pomadek ochronnych oraz szamponów do włosów słabych i zniszczonych.
-
Kwas borny
- związek chemiczny pochodzenia nieorganicznego, kwas występujący pod postacią minerału sassolinu. Rozcieńczony kwas borny jest stosowany jako środek dezynfekujący, złuszczający i ściągający, dlatego używa się go do produkcji zasypki do stóp przeciw przykry zapachom i nadmiernemu poceniu. Ponadto kwas borny stosuje się jako składnik nawozów, środek do impregnacji drewna, składnik do produkcji szkła borowego i farb, a także w garbarstwie oraz jako konserwant (E284).
-
Kwas cytrynowy
- związek chemiczny pochodzenia organicznego, z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Substancja ta znalazła swoje zastosowanie w przemyśle farmakologicznym, spożywczym oraz w gospodarstwie domowym. Kwas cytrynowy stosowany jest jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w produktach spożywczych, suplement diety oraz jako środek czyszczący. Występuje w niektórych owocach, w organizmie ludzkim, może być też otrzymywany w procesie syntetycznym.
-
Kwas dehydrooctowy
- związek chemiczny, konserwant, o łagodnym działaniu, stosowany w produkcji kosmetyków. Jego głównym zadaniem jest ochrona produktu przed mikroorganizmami i zepsuciem. Jest to delikatny środek, całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży. Ze względu na niską szkodliwość, niekiedy jest stosowany także w kosmetykach naturalnych.
-
Kwas dokozaheksaenowy
- związek chemiczny pochodzenia organicznego, egzogenny kwas tłuszczowy. Substancja ta wykazuje wiele pozytywnych właściwości, chroni przed chorobami układu krążenia, układu odpornościowego, ma również wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Stosuje się go w leczeniu depresji. Kwas dokozaheksaenowy obecny jest w pożywieniu, w tłustych rybach morskich, owocach morza, algach, stosowany jest do produkcji suplementów diety.
-
Kwas eikozapentaenowy
- związek chemiczny pochodzenia organicznego, należący do grupy kwasów omega-3. Jego źródłem są warzywa liściaste, olej lniany, rzepakowy, orzechy włoskie i brazylijskie, tłuste ryby. Kwas ten posiada wiele dobroczynnych dla ludzkiego organizmu właściwości. Znacznie obniżają poziom złego cholesterolu LDL, niwelują skłonność do tworzenia się zakrzepów, chroniąc przed miażdżycą i udarami mózgu. Ważne jest jednak, aby zachować proporcje, gdy w nadmiarze może być on szkodliwy. Substancja ta jest często stosowana do produkcji suplementów diety.
-
Kwas fitowy
- związek chemiczny pochodzenia organicznego, obecny w ziarnach i otrębach zbóż, kukurydzy oraz w roślinach strączkowych. Kwas znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce. Wykazuje właściwości nawilżające, rozjaśniania przebarwienia, dlatego używany jest do produkcji peelingów, balsamów i żeli do każdego typu skóry wiotkiej, nieelastycznej, wrażliwej oraz dojrzałej.