Mogą Cię również zainteresować:
-
Kwas gamma-linolenowy
- związek chemiczny pochodzenia organicznego z grupy kwasów tłuszczowych omega-6. kwas ten jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Substancją tą znajdziemy w nasionach wiesiołka, konopi siewnych, w ogóreczniku lekarskim, spirulinie oraz w nasionach czarnej porzeczki. Jego niedobór sprawia, że ze skóra staje się sucha, tworzą się na niej zmarszczki, ranki i pęknięcia. Dlatego kwas GL jest częstym składnikiem kosmetyków do cery dojrzałej, atopowej, suchej i wrażliwej.
-
Kwas glikolowy
- związek chemiczny, pochodzenia organicznego, przedstawiciel α-hydroksykwasów. Kwas stosowany jest do produkcji kosmetyków, szczególnie ochronnych do cery dojrzałej i trądzikowej, a także jako dodatek do tuszów i farb. Substancja ta wykazuje właściwości złuszczające i regenerujące. Redukuje zmarszczki, likwiduje trądzik młodzieńczy oraz hiperkeratozy.
-
Kwas glutaminowy
- związek chemiczny pochodzenia organicznego, należący do aminokwasów endogennych. Kwas glutaminowy występuje w mózgu, módżdżku i rdzeniu kręgowym. Należy do neuroprzekaźników pobudzających, działających na receptory w korze mózgowej. Stosowany jako suplement diety w okresie wzmożone pracy umysłowej, podczas intensywnych treningów, dla osób znajdujących się długotrwałym bezruchu, a także przy leczeniu chorób wrzodowych i nowotworów.
-
Kwas hialuronowy
- polisacharyd, biopolimer, związek chemiczny o pochodzeniu organicznym. Odnaleźć go możemy we wszystkich organizmach. Kwas hialuronowy odnalazł swoje zastosowanie w medycynie, zwłaszcza w medycynie estetycznej. Za jego pomocą jesteśmy w stanie wypełnić zmarszczki, przywrócić twarzy jędrność i gibkość lub uwypuklić, nawilżyć usta. Substancja ta jest używana także do leczenie chorób zwyrodnienia stawów.
-
Kwas hydroksystearynowy
- związek chemiczny, substancja używana do produkcji kosmetyków. Posiada właściwości pianotwórcze, zagęszczające, emulgujące i oczyszczające. Substancja pianotwórcza i oczyszczająca, wykorzystywana w różnych formułach myjących. Przy ich zastosowaniu powstają mydła syntetyczne. Kwas wykazuje właściwości podrażniające i wysuszające.
-
Kwas jabłkowy
- hydroksykwas dikarboksylowy, związek chemiczny pochodzenia organicznej, odnaleźć go możemy m.in. w jabłkach i rabarbarze. Substancja ta znalazła zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, farmakologicznym jak i kosmetycznym. Używa się go do produkcji peelingów i kosmetyków zawierających kwasy AHA. Wykazuje właściwości wygładzające, rozjaśniające, regenerujące. Ponadto poprawia teksturę i kondycję skóry.
-
Kwas kojowy
- substancja odkryta w grzybach z gatunku Aspergillus (grzyby zlokalizowane w ziarnach kukurydzy) pod koniec XX wieku. Stosowana w dietetyce oraz kosmetologi. Wykazuje właściwości nawilżające, wygładzające, przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych i przeciwutleniające. Używana jest do produkcji kremów do cery dojrzałej, mydeł, toników bezalkoholowych, jako środek na przebarwienia.
-
Kwas L-askorbinowy
- witamina C, związek chemiczny o pochodzeniu organicznym, przeciwutleniacz, istotny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwas L-askorbinowy posiada wiele dobroczynnych właściwości, między innymi jest odpowiedzialna za aktywację enzymów, asymiluje żelazo, wpływa na syntezę niektórych neuroprzekaźników i kolagenu. Likwiduje bakterie wywołujące próchnicę zębów, wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Pomaga w procesie gojenia się ran, uszczelnia naczynka, poprawia nastrój.
-
Kwas laktobionowy
- naturalny kwas hydroksylowych zwanych polihydroksykwasami, otrzymywany z laktozy. Stosowany do produkcji kosmetyków. Wykazuje właściwości wygładzające, rozjaśniające, uelastyczniające, ujędrniające, odmładzające, przyspiesza produkcję włókien kolagenowych i elastynowych. Ponadto koi podrażnienia i stymuluje proces gojenia się ran. Uszczelnia naczynka i zmniejsza ich widoczność.
-
Kwas linolowy
- związek chemiczny o pochodzeniu organicznym, z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6. Kwas jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego też używa się go do produkcji suplementów. Substancja ta chroni przed nowotworami i miażdżycą, wchodzi także w skład wielu kosmetyków poprawiających kondycję skóry. Mowa tu przede wszystkim o preparatach niwelujących symptomy starzenia się oraz przeciwdziałających nadmiernemu wysuszeniu cery.
-
Kwas liponowy
- ośmiowęglowy kwas tłuszczowych nienasycony, pochodzenia roślinnego bądź zwierzęcego. Stosowany jako suplement diety, ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, wspomaga odnowę i regenerację przeciwutleniaczy, wzmacnia układ odpornościowy, niwelując stres oksydacyjny i wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Ponadto kwas liponowy jest używany w leczeniu cukrzycy i nadwagi.
-
Kwas migdałowy
- związek chemiczny, należący do kwasów AHA (alfa-hydroksykwasów). Substancja ta jest często używana do produkcji kosmetyków, najczęściej wykorzystywany jest w peelingach do cery dojrzałej, wrażliwej, naczynkowej, mieszanej oraz trądzikowe. Delikatnie złuszcza i regeneruje skórę, nie wywołując podrażnień. Dodatkowo wykazuje działanie nawilżające i wyrównuje koloryt skóry, usuwa przebarwienia po opalaniu czy trądziku.
-
Kwas mlekowy
- związek chemiczny, kwas 2-hydroksypropanowy, obecny w skwaśniałym mleku oraz w mięśniach. Bezpieczna substancja, która znalazła swoje zastosowanie między innymi w kosmetyce. Dodawana jest do kremów, mleczek, maseczek i toników. Wykazuje działanie antybakteryjne oraz stymuluje produkcje kolagenu. Posiada właściwości nawilżające, złuszczające oraz przeciwstarzeniowe. Stosowany jest również jako środek do walki z trądzikiem i przebarwieniami.
-
Kwas oleanolowy
- związek chemiczny, pochodzenia organicznego, obecny w roślinach dwuliściennych. Odnalazł swoje zastosowanie w przemyśle farmakologicznym oraz kosmetycznym. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Kontroluje produkcję sebum i niweluje łojotok. Kosmetyki z dodatkiem kwasu oleanolowego stosowane są do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej.
-
Kwas oleinowy
- kwas Omega - 9, nienasycony kwas tłuszczowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje w oleju z oliwek, migdałów, awokado, orzechów ziemnych, a także siemieniu lnianym. Stosowany jako suplement diety. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Kwas oleinowy używany jest także do produkcji kosmetyków. Wykazuje właściwości nawilżające, zmiękczające oraz regenerujące.
-
Kwas palmitooleinowy
- związek chemiczny, kwas mononienasycony, znajdujący się w warstwie lipidowej naskórka. Znajdziemy go także w oleju rokitnikowym, oleju z awokado oraz oleju makadamia. Substancja ta używana jest często do pielęgnacji skóry, ze względu na swoje właściwości nawilżające, wygładzające, odżywcze. Ponadto to doskonale ujędrnia i poprawia kondycję skóry i włosów.
-
Kwas pirogronowy
- związek chemiczny z grupy α-ketokwasów, stosowany do produkcji kosmetyków. Kwas reguluje wydzielanie sebum, stymuluje syntezę kolagenu, wykazuje działanie antybakteryjnie i wygładzające. Ponadto przeciwdziała starzeniu się skóry, likwiduje trądzik, wyrównuje koloryt skóry, oczyszcza z zaskórników, złuszcza martwy naskórek oraz zapobiega łojotokowi.
-
Kwas retinowy
- związek chemiczny, metabolit retinolu, stosowany do produkcji kosmetyków. Kwas retinowy odpowiada za szybszą regenerację tkanki, stymuluje także produkcję włókien kolagenu i elastyny. Wygładza i dodaje jędrności skórze. Ze względu na swoje właściwości odmładzające kwas dodawany jest głównie do produktów przeznaczonych dla kobiet o cerze dojrzałej.
-
Kwas salicylowy
- związek chemiczny, należący do grupy beta-hydrokwasów. Stosowany do walki z trądzikiem. Przyspiesz proces usuwania obumarłych komórek naskórka, tym samym odblokowując ujście mieszków włosowych, potocznie zwane porami. Kwas salicylowy rozpuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu przenika do wnętrza mieszków włosowych i łagodzić powstałe tam stany zapalne. Dodatkowo kwas działa antybakteryjnie i poprawia jędrność skóry.
-
Kwas sorbowy
- związek chemiczny, konserwant o symbolu E 200, występujący w owocach jarzębiny. Stosowany do konserwacji żywności kwaśnej i lekko kwaśnej o pH 3- 6, obecny między innymi w między innymi w serach dojrzewających, serach topionych, wyrobach cukierniczych, gumach do żucia. Chroni przed pleśnią, bakteriami kwasu mlekowego i drożdżami. Uznawany jest za bezpieczny składnik.